Обучението по информационни технологии в област Сливен

 
Обучението по информационни технологии в област Сливен

 
Рейтинг: 3.00
(2262)
Начало
Списък
Фото Галерия
Детски софтуер
За децата
Учебни помагала
Състезания по ИТ
Полезни линкове
Методика
Безопасен интернет
Речник
Новини
Тестове
Компютърни уроци
Хардуер
Нормативни актове
Ресурсна банка
Консултанти по ИТ
Анкета
Форум
Лични файлове
Презентации
Видео проекти
Изпрати SMS
За контакти



Новини / Образование

09 Май 07, 12:30
Картите за оценка на училищния труд

Постигната е договореност за т.нар. карта за оценка - формулярите с показателите, по които ще се оценяват учителите след въвеждането на диференцираното заплащане. Това съобщи Самуил Шейнин, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, на проведената в Сливен национална научно-практическа конференция по проблема.

По време на форума се обсъдиха и картите за оценка на директорите на училища. Двата формуляра ще бъдат представени на Министерството на образованието, каза Шейнин. На конференцията възникнала идеята да се изработи карта и за възпитателите и по този начин, с наличните вече проекти за учители, директори, помощник-директори, педагогически съветници и психолози, диференцираното заплащане да обхване целия персонал.

"Категорично прието е и не подлежи на промяна, че комисия ще оценява учителския труд. Неин председател ще е директорът на училището, но той може да делегира правата си на помощника си и това е по-удачният вариант, за да може директорът да играе ролята на арбитър", обясни Самуил Шейнин. Комисията ще се гласува от учителския колектив. Досегашният опит показвал, че нейната работа ще е техническа - тя оценява не по свои виждания, а по точно определени критерии. Оценката няма да засяга компетентността и квалификацията на учителя, а само активността и свършената работа за определен период.

Тя ще е динамична величина и може да се променя, тъй като оценяването ще става на шест месеца. От допълнителните пари, предоставени на всяко училище, 40% ще получават 10% от учителите, 20% - други, 10% от преподавателите, а останалите средства - останалите 40%. Допълнително възнаграждение няма да получат 40% от колегите им с лоши показатели, обясни Шейнин. Освен комисии за оценка в училищата се предвиждат и комисии за жалбите на недоволните.



В одобрения формуляр за оценка на учителите най-много точки носи доброто планиране, организация и провеждане на учебния процес, както и получените професионални отличия и награди. Оценяват се и работата в екип с други педагози, използването на интерактивни методи и иновации, работата с ученици и родители, в методическите обединения и по проекти.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.1674