Обучението по информационни технологии в област Сливен

 
Обучението по информационни технологии в област Сливен

 
Рейтинг: 3.00
(2262)
Начало
Списък
Фото Галерия
Детски софтуер
За децата
Учебни помагала
Състезания по ИТ
Полезни линкове
Методика
Безопасен интернет
Речник
Новини
Тестове
Компютърни уроци
Хардуер
Нормативни актове
Ресурсна банка
Консултанти по ИТ
Анкета
Форум
Лични файлове
Презентации
Видео проекти
Изпрати SMS
За контакти



Новини / Технологии

03 Април 08, 10:01
Компютрите ще се слеят с хората

Границите между хората и компютрите ще се размиват през следващото десетилетие. Снимка: sxc.hu

Границите между хората и компютрите ще се размиват през следващото десетилетие.
 
     
 

Термините интерфейс и юзър ще изчезнат до 2020 г., защото компютрите ще се слеят още повече с хората, съобщи Би Би Си. Това е една от прогнозите в доклад, изготвен с помощта на "Майкрософт" на базата на дискусии, в които са участвали 45 авторитетни учени от областта на информационните технологии, науката, социологията и психологията.

Той предвижда фундаментални промени в т. нар. взаимодействие човек-компютър. До 2020 г. хората все по-често ще питат машините, пише в доклада. От своя страна компютрите ще могат да предусещат какво искаме от тях. Това ще наложи да бъдат създадени нови правила за взаимоотношенията ни с машините.

Клавиатурата, мишката и мониторът все по-често ще бъдат заменяни с по-интуитивни форми на взаимодействие и дисплей, като системи за разпознаване на говор и повърхности, командвани с допир.

Границите между хората и компютрите ще се размиват през следващото десетилетие, тъй като различни уреди ще се интегрират в предмети, дрехи, а в случаите за медицинско наблюдение - и в човешкото тяло. През 2020 г. все още ще се използва хартия, но дигиталната хартия ще е много по-разпространена и ще процъфтяват мрежовите изданията, които се осъвременяват в реално време.

В това общество личният живот ще попада често във фокуса на взаимодействието човек-компютър. Все повече аспекти на нашия живот ще влизат в дигитална памет - от търсените телефонни номера до записите в охранителните системи. Това означава, че пазарната информация ще се насочва пряко към нас, а личната информация ще се разпространява все по-често в мрежата.

Докладът нарича това ера на хипер-свързване и прогнозира, че тогава ще се увеличи зависимостта от технологиите. Все по-голямата близост между хората и компютрите обаче ще е като нож с две остриета. Авторите на доклада я сравняват с навлизането на калкулаторите в живота, които са обвинявани за все по-лошото умение на хората да смятат сами.

Същото може да се случи, когато компютрите станат по-интелигентни и поемат нови отговорности. "Без необходимата преценка и контрол е възможно ние, както индивидуално, така и колективно, повече да не можем да контролираме живота си или света около нас", предупреждават специалистите в доклада. БТА


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1091