Обучението по информационни технологии в област Сливен

 
Обучението по информационни технологии в област Сливен

 
Рейтинг: 3.00
(2262)
Начало
Списък
Фото Галерия
Детски софтуер
За децата
Учебни помагала
Състезания по ИТ
Полезни линкове
Методика
Безопасен интернет
Речник
Новини
Тестове
Компютърни уроци
Хардуер
Нормативни актове
Ресурсна банка
Консултанти по ИТ
Анкета
Форум
Лични файлове
Презентации
Видео проекти
Изпрати SMS
За контакти



Новини / Образование

25 Март 08, 18:44
Инициатива на Майкрософт "Партньори в познанието"

 

Програмата „Партньори в познанието” е глобална инициатива на компанията Майкрософт, която стартира през 2003 г. Нейната основна цел е да популяризира и направи достъпно използването на новите информационни технологии в образователния процес в училищата. Така ще бъде осигурена възможност на всички учители и ученици да реализират в най-голяма степен своя потенциал.

В България инициативата се реализира в рамките на 5 години. Най-важната задача на Майкрософт е да окаже подкрепа на българското училище, като предостави лицензиран достъп до най-новите софтуерни програми, обучи преподавателите да използват и прилагат активно новите информационни технологии в образователния процес и ги насърчи сами да създават електронно учебно съдържание. През първата година от старта на "Партньори в познанието" по поръчка на Майкрософт бяха създадени от световно признати специалисти в прилагането на информационните технологии в учебния процес пет учебни програми

  • “Светът на програмирането”
  • “Въведение в компютърните мрежи”
  • “Използване на Microsoft Office с образователна цел”
  • „Изграждане на училищен помощен център”
  • “Интердисциплинарно проектно-базирано обучение в технологична среда”

Тези програмите са методически и дидактически локализирани и приведени в съответствие с българската образователна система и държавните образователни изисквания от екипи преподаватели от най-реномираните български университети. По всяка от петте програми е обучен национален обучител, като всеки от тях е предал теоретичните и практически умения на над 200 старши инструктори. Обучени са повече от 3000 ръководители на учебни компютърни кабинети (по един от всяко българско училище), предимно преподаватели по информатика и информационни технологии. За четири от програмите вече са издадени и учебни помагала, а всеки от обучените преподаватели е получил мултимедиен диск, в който са събрани необходимите материали за преподаването и усвояването им.

От началото на 2005 г. функционира и Център за поддръжка на информационната инфраструктура, който предоставя на всички училища техническа поддръжка (за използваните от тях продукти на Майкрософт) по безплатния за територията на цялата страна телефонен номер: 080025455.

Четири години след стартирането на инициативата "Партньори в познанието" Майкрософт България отчита огромен интерес от страна на образователната общност към осъществяваното обучение, както и изключително позитивна реакция от преподавателите към предложените програми.

 В рамките на инициативата "Партньори в познанието" са реалицирани и следните проекти:

  • Локализирана е учебната програма “Усъвършенстване на училищното ръководство” (School Leader Development), насочена към усъвършенстване на управленските умения на училищната администрация, съобразно изискванията на 21-ви век от екип от преподаватели от Педагогическия факултет на Софийския университет. По програмата бяха обучени пилотно 60 директора през май 2007, а през 2008 в партньорство с Националния институт за обучение на директори предстои обучението на всечки директори на българските училища.
  • Издаден е мултимедиен ДВД продукт, който съдържа 33 проекта, разработени от учители и отличени в рамките на първият Национален конкурс за разработване на електронно учебно съдържание от учители в 9-12 клас (май 2006) и всичките 5 технически учебни програми на Майкрософт. Националният конкурс се организира от Министерство на образованието и науката, в партньорство с Майкрософт България, Ротари клуб и Фондация Св. Св. Кирил и Методий.
  • Локализирана е книгата “101 идеи за иновативни учители”, която съдържа разработени проекти за електронно учебно съдържание от всички образователни области 5-12 клас, съобразени с ДОИ за УС. Всяко българско училище получи в началото на учебната 2006/2007 г. безплатно един пакет, съдържащ ДВД и книгата “101 идеи за иновативни учители”.
  • През учебната 2005/2006 г. стартира пилотен проект в 25 училища (9-12 клас), в които е въведен технологичен профил „Предприемачество и бизнес”, базиран на разработените от Майкрософт програми. Проектът се осъществява в партньорство с Джуниър Ачийвмънт Бълтария. Учебна 2007/2008 – обхваща 40 училища.
  • Разработена и апробирана е учебна програма "Интердисциплинарно обучение с интеграция на ИТ" за началната степен. По тази програма предстои обучение на 40 учителя.
  • Всяка година Майкрософт България олганизира Национална конференция "ИТ в образованието - необходимата инвестиция в бъдещето на България", която се превърна в утвърден образователен форум.
  • През 2007 г. основните учебни програми на Майкрософн в България бяха актуализирани до най новите настолни приложения - Windows Vista Enterprise и Microsoft Office System 2007 Proffesional.
  • През май 2007 г. Майкрософт обяви официалното стартиране на Мрежата на учителите-новатори www.teacher.bg
 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.6005