Обучението по информационни технологии в област Сливен

 
Обучението по информационни технологии в област Сливен

 
Рейтинг: 3.00
(2262)
Начало
Списък
Фото Галерия
Детски софтуер
За децата
Учебни помагала
Състезания по ИТ
Полезни линкове
Методика
Безопасен интернет
Речник
Новини
Тестове
Компютърни уроци
Хардуер
Нормативни актове
Ресурсна банка
Консултанти по ИТ
Анкета
Форум
Лични файлове
Презентации
Видео проекти
Изпрати SMS
За контактиХардуер / Дънна платка

Дънна платка
14.05.07 16:54
Доброто дъно гарантира спокойствие и възможност да обновите системата

При избора на компютърна конфигурация повечето потребители не обръщат голямо внимание на няколко важни елемента от системата. Някакси те остават на по-заден план в сравнение с това колко мощен да бъде процесорът или видео картата и колко памет да бъде инсталирана. По-рядко клиентът пита за дънната платка. Но тя е особено важен компонент, защото от нея зависи какъв процесор може да използвате, колко памет може да инсталирате, колко и какви периферни устройства ще може да включвате към новоизградената система. Дънната платка може и трябва да бъде възприемана като основа по същия начин както в строителството. Върху нея се надграждат всички останали компоненти. Ако имате стабилно и производително дъно, то ще се радвате на висока производителност от цялата система. Дънната платка прави възможна и комуникацията между отделните елементи. 
Форм фактор
Основната задача на всяка дънна платка е да осигурява комуникацията между централния процесор (CPU) и всички останали компоненти в системата. Формата и разположението на дънната платка се нарича форм фактор. Той определя начина на разположение на компонентите и формата на компютърната кутия. В момента са разпространени основно два – ATX и BTX.
 • ATX се появи през 1995г. като наследник на Baby AT форм фактора и с няколко цели: по-лесна употреба, по-добра поддръжка на процесорите и, разбира се, намаляване на цялостните разходи.
 • BTX спецификацията беше представена през 2003 г. по време на Intel Developers Forum. Както разбирате, BTX е разработка на Intel.
Други параметри
Форм факторът е само един от стандартите, които ще срещнете при дънните платки. Ето част от другите, които имат важно значение при избора на компоненти:
 • Сокет на микропроцесора. Определя какъв тип централен процесор (CPU) ще може да използвате. Трябва да решите какъв да бъде процесорът, преди да направите избор на дънна платка. За целта си отговорете на един основен въпрос: За какво точно ще бъде използван компютърът? Така ще си спестите пари и нерви. Ако основните ви приложения ще са игри или програми за тримерно анимиране, ще имате нужда от мощен процесор, бърза видео карта и много оперативна памет. Тогава ще трябва да инвестирате значителна сума. Но ако ще използвате вашия РС най-вече да си проверявате електронната поща, да разглеждате интернет страници или да работите с офис приложения, то тогава не ви е необходим толкова мощен и съответно скъп процесор.   
 • Чипсет. Той е част от системната логика на дънната платка и се състои от два компонента – северен и южен мост. Именно чрез тях се осъществява връзката между процесора и останалите части на компютъра.
 • BIOS (Basic Input/Output System). Присъства при всяка дънна платка и служи за зареждане на системата. Освен това контролира най–основните функции и при всяко стартиране провежда тест. Някои от системите разполагат с dual BIOS, който е резервно копие на оригиналния и при проблем използвате него.
 • PCI слотове. Към тях можете да свържете различни допълнителни устройства, най–често звукова карта.
 • AGP. Слот, предназначен за видео карта, все по-рядко използван и в момента е заменен от PCI Express.
 • IDE и SATA. Интерфейси за твърдите дискове. SATA е по-новият и предлага по-висока скорост на трансфер, подобрена надеждност и възможност да включвате и изключвате твърдите дискове, докато компютърът е включен (нещо, което би повредило старите дискове).
 • Интегрирани звукови, видео и мрежови контролери. В много дънни платки тези функции са вградени от производителя.   
Основни елементи при избора на дънна платка
Процесорът е основният елемент, който натежава при избора на дъно. Той е и първото нещо, за което се сещате, когато се говори за скорост и производителност на компютърната система. Колкото по-бърз е процесорът, толкова по-бързо ще "мисли" компютърът. Днес нещата с процесорите стоят сложно. Основните производители Intel и AMD използват различни корпуси с различен брой крачета (PGA), които не са съвместими. В момента сокетите се наименуват в зависимост от броя крачета в PGA.
 
Най-често използваните сокети са:
 • Socket 478 – за по-старите Pentium и Celeron процесори
 • Socket 754 – за AMD Sempron процесори
 • Socket 939 – за новите и по-бързи AMD Athlon процесори
 • Socket A за AMD Athlon ХР процесорите
 • Socket AM2 – новият сокет за AMD процесорите
 • Socket T – за новите процесори на Intel, които вече не са PGA, а LGA. Разликата се състои в това, че при LGA крачетата са част от сокета, а не от процесора.
Изборът на дънна платка зависи от това на какъв процесор сте се спрели.
Оперативна памет (RAM). Също представлява важна част при избора на дънна платка. Скоростта на процесора е от особено значение, но не трябва да се забравя и скоростта на чипсета, тъй като той определя бързината, с която процесорът взаимодейства с останалите компоненти. Паметта пък директно влияе върху скоростта, с която комп'търът може да получи достъп до инструкции и данни, което означава, че има голям ефект върху производителността на системата. Дори да си купите и най-бързият процесор, ако имате бавна памет, просто сте за никъде. Наличното количество памет, с което разполагате, определя и количеството информация, до която ще имате достъп моментално. Основното правило в случая е, че колкото повече памет имате, толкова по-добре. Като минимум при днешните приложения ви трябва 1 GB, за да работите напълно комфортно. Но ако сте любител на игрите, мислете за 2 GB. 
В момента актуалните памети са DDR и DDR2. Поддръжка на DDR2 модули вече има и в AMD базирани системи със сокет AM2.
Допълнителни функции, вградени в дънната платка
Наличието на вградени контролери в дънната платка има своите положителни страни. Първо, разбира се, отпада нуждата от закупуване на допълнителни устройства за тези функции, което освен че пести пари, позволява да използвате и по-компактни кутии за компютъра. Но вграждането има и недостатъци. Основният е свързан с възможностите на интегрираните контролери. 
Звукова карта. В момента почти всички дънни платки предлагат интегрирана звукова карта, която ще ви бъде повече от достатъчна за прослушване на музика или за игри. Но определено тя няма да достави съвършено качество, така че ако се занимавате професионално със звукообрабатка, този вариант е меко казано неприемлив. Освен това с по-добра звукова карта ще получите и по-качествено звучене при гледането на филми.
Видео карта. Вградената графика е удачен избор единствено, ако използвате вашия РС само за офис приложения и сърфирате в мрежата. Дори и в такива случаи, по-добър вариант е да изберете отделна видео карта от бюджетната серия, отколкото интегрираното решение. Ако сте геймър, това не е алтернатива за вас - за да играете новите игри при висока разделителна способност, ще имате нужда от мощна видео карта.
LAN карта. Интегрираната режова карта ще ви спести нищожно малко пари, тъй като в момента тези карти са много евтини. По-добрият вариант обаче е да разполагате с отделна, тъй като при мълнии и други проблеми ще изгори само тя, а не цялото дъно.
Както разбрахте, при избора и изграждането на една компютърна конфигурация трябва да бъдат взети под внимание не малък брой фактори. Правилното подбиране на компонентите ще определи стабилността и производителността на системата. Изборът на добра дънна платка ще ви гарантира спокойствие и впоследствие ще ви предостави възможност да обновите компонентите и съответно да повишите производителността на системата. На пазара ще намерите голямо разнообразие от марки. Със сигурност едни от най-добрите производители в момента са Asus, Gigabyte i MSI.
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1499